CVT şanzıman nedir? CVT şanzımanın avantajları ve dezavantajları, CVT şanzımanlı araçlar hangileridir? sorularına verdiğimiz yanıtlar konuyu anlamanıza yardımcı olacaktır.
CVT Şanzıman nedir? sorusunun kısa yanıtı; sonsuz kademeli şanzıman olarak üretilen, tam otomatik şanzıman çeşididir. CVT şanzıman genellikle Japon otomobil üreticileri tarafından geliştirildiği ve kullanıldığı için Japon Şanzımanı olarak da bilinmektedir.
CVT‘nin açılımı: Continuously Variable Transmission (Sürekli Değişken Transmisyon) şeklindedir.
CVT şanzımanda hareket, çapı değiştirilebilen iki adet kasnak (biri giriş, diğeri çıkış kasnağı) ve bunları birbirine bağlayan çelik örgülü kauçuk kayış aracılığıyla iletilir.
CVT şanzımanlar kademesiz sonsuz dişli dönüşümüne sahip olduğu için bildiğimiz mantıkta bir vites değişimi olmaz ve diğer tam otomatik şanzımanlara göre yakıt tasarrufu yüksektir.
Mekanik yapısı diğer şanzımanlara göre çok daha farklıdır ve CVT şanzımanlarda çoğunlukla kavrama için tork konvertörü kullanılır. Önemli bir fark olarak; CVT şanzımanda “vites dişlisi” ve “senkromeç” yoktur ve geri vites hareketi için kullanılan Planet dişli grubu vardır.
CVT şanzımanlarda, yine diğerlerinden farklı olarak, motor devri değişmeden, aracın hızı arttırılabilir. Bu hızlanma CVT şanzımanın kasnak çapı değişiminin sonucu olarak oluşturduğu aktarma gücü sayesinde gerçekleşir.
Bazı CVT şanzımanlarda vites kademeleri olmaksızın, sürücülerin manuel kullanım için, bir yazılım sayesinde sanal vites kademeleri oluşturulmuştur. Sürücü sadece vites kolunu + – yönde değiştirerek veya direksiyondaki vites değiştirme kulaklarını (paddle shift) ile vites değiştirebilir.
CVT Şanzımanın Avantajları
- Sonsuz vites aralığı sayesinde, vites geçişleri hissedilmez.
- CVT şanzımanda motor devrinde dalgalanma olmaz, normal sürüşte her zaman ideal motor devir aralığı korunur.
- Motorun en uygun devir aralığında çalışmasını sağlayarak yakıt tasarrufu sağlar.
- Özellikle sabit hızlar sürüşte veya otoban sürüşlerinde, minimal vites oranı sağlayarak, motor devrinin çok düşük olmasını sağlar.
- Motorun aktardığı çekiş gücü hiç kesintiye uğramaz ve araç performansında düşme görülmez.
- Yokuş inişlerinde iyi bir motor freni imkanı sunar.
- Kaliteli bir cvt şanzımanın bakım masrafı diğer otomatik şanzımanlara göre daha düşüktür.
CVT Şanzımanın Olumsuz Özellikleri-Dezavantajları
- Gaz tepkisi diğer şanzımanlara göre daha yavaştır.
- Ani hızlanma gerektiğinde, motor devri artmasına rağmen, hızlanma hızlanma tepkisi biraz geç oluyor. Vites “S” sport moduna alarak bu telafi edilebilir.
Hangi Araçlarda CVT Şanzıman Vardır?
- Honda: Jazz, City, Civic (2017’den sonra cvt şanzımana geçti).
- Toyota (Multidrive s): Auris, Corolla, C-HR, Verso, Avensis (x-tronic)
- Subaru (Lineartronic): Impreza, Legacy, XV, Outback, Exiga
- Nissan (x-tronic): Juke (benzinli), Pulsar (benzinli), Qashqai, X-Trail
- Renault (x-tronic): Koleos