Kışın Güvenli Araç Kullanma Teknikleri

Kışın güvenli araç kullanma teknikleriKış koşullarında en çok rastlanan aracın kayması konusunda yapılan en önemli yanlış, direksiyonu fazla ve sertçe çevirmektir. İlk olarak aracı düz gidişte durdurmaya çalışmak gerekir. Duramayacağınızı anladığınızda araçta ABS varsa, frene basmaya devam edip, direksiyon hafifçe çevrilmelidir. Araçta ABS olmadığı durumda ise fren bırakılır, direksiyon hafif manevra yaparak çevrilir.

Yukarıdaki hamlelerin sırasıyla ve soğukkanlı bir şekilde yapılması aracınızı kayma anında güvenli bir şekilde durdurmanızı sağlayacaktır.

Sürücüler araçlarını kışa nasıl hazırlamalıdır?

Aracınıza en geç Aralık ayı başında 4 tekerleğe kış lastiği takılmalıdır. Akü dolu ve kontrol edilmiş olmalıdır. Motor soğutma suyuna antifiriz eklenmelidir. Aynı şekilde cam silecek suyuna da antifirizli su konulmalıdır.

Aracınızda mutlaka şarj kablosu veya taşınabilir şarj cihazı bulundurmalısınız.

Ayrıca araçta; buz kazıyıcı, buz çözücü kimyasal ve cam silme bezi olmalıdır. Herşeye rağmen kış lastiğinin yanında buzlanma için zincir bulundurulmalıdır. Bunun yanında kar küremek için kürek bulundurulması da önemlidir.

Yolda mahsur kalma ihtimaline karşı; yedek kıyafet, kışlık ayakkabı, battaniye, yiyecek-içecek bulundurulmalıdır.

Yakıt deposu her zaman kontrol edilmelidir ve dolu olmasına dikkat edilmelidir.

Gizli buzlanma yolda nelere dikkat edilmelidir?

Gizli buzlanma, özellikle sabahın erken saatlerinde suyun ani donmasıyla oluşur ve gözle görülmesi oldukça zordur. Özellikle yüksek tepe ve dağlık bölgelerde, köprü ve viyadüklerde, aşırı rüzgar alan yerlerde, yamaç içi ve güneş görmeyen yol kesimlerinde görülmektedir.

Buzlu havada araçla yapılan manevralar çok yumuşak ve soğukkanlı yapılmalıdır.

Gerek buzlanmayla ilgili trafik işaretleri, gerekse sözlü uyarılara dikkat ederek buzlanma olacak yollarda hız en azaltılmalıdır. Araç kullanırken; direksiyon çevirme, gaza basma, fren yapma ve debriyajı bırakma eylemleri çok yumuşak yapılmalıdır.

Zincir takılmış araç nasıl kullanılır?

Kar veya buzlanma olmadığı sürece zincir takılmamalıdır. Zincirli araçta düşük hızla sürüş, en fazla 50 km/s hız uygun olacaktır.

Karlı ve buzlu zeminde yokuş yukarı giderken ve rampa inerken nelere dikkat edilmeli?

Araçla yokuş aşağıya inerken aracı hızlandırmamak için çok hafif frenle ve el freni arka lastiği kilitlemeden, bir-iki kademe çekili olacak şekilde inilmelidir. Buna rağmen arkada kaymaya olursa fren bırakılıp, aracın düzeltmek için direksiyona yön vermek gerekir.

Araç kara saplandığında ne yapılmalıdır?

Kara saplanıldığında,gaza hafifçe basarak patinaj yaptırmadan geri vitese takılıp ilerlemek gerekir. Karın yüksekliğine bağlı olarak aracın hareket yönüne ve şekline karar verilmelidir. Ezilmemiş kar tarafından hızlanarak o bölüm geçilmeye çalışmak tercih edilmelidir.

Aracı kaldırırken tekerler patinaj yapıyorsa ne yapılmalıdır?

Lastiklerin önü ve aracın altında biriken kar temizlenmelidir. Patinaj yapan tekerleklerin altına paspas, dal parçası gibi malzemeler konarak araç hareket ettirilebilir.

Sürüş anında aracınız patinaj yapmaya başladıysa ne yapılmalıdır?

İlk hareket olarak, gazdan ayak hafifçe çekilmeli ve bir üst vitese geçilmelidir.

News Reporter