Karbüratörlü araçlarda rolanti sorunu hakkında bilinmesi gerekenler; Temel olarak LPG sistemi ve mevsimsel etkenlerden kaynaklı sorunlar yaşanabiliyor. Özellikle LPG’li araçlarda çok sık rastlanan rolanti sorununun farklı etkenlerle ortaya çıktığı bilinmelidir.
MOTOR SİSTEMİNE BAĞLI LPG ROLANTİ BOZUKLUĞU
Karbüratörlü ve tek nokta enjeksiyonlu LPG’li araçlarda görülen rolanti sorununun temel nedeni hava filtre değişiminin hatalı yapılmasıdır. Özellikle eski model araçlarda kirlenme nedeniyle hava filtresi değişimi sonrasında gazda vitesi boşa atınca stop etme ve rolanti düşmesi sorunu en çok karşılaşılan sorundur.
Hava filtre değişimi sonrası rolanti bozukluğu yaşayan araç sahiplerinin ilk düşüncesi gaz ayarında sorun var oluyor, böyle olunca da çareyi LPG servisinde ararlar. Böyle durumlarda işini bilen, ahlaklı bir LPG ustası kolay bir müdahaleyle hava ayarlarını yaparak aracın gazda düzenli rolantide çalışmasını sağlar. Ancak benzer basit şikayetler sonrasında kötü niyetli bazı ustaların direk beyni değiştirmek suretiyle araç sahiplerine önemli bedeller ödettiklerine de şahit oluyoruz.
Kışlık bakımlarda hava filtresi değişimi yerine filtre temizliği yapılarak geri takılmasını tavsiye ediyoruz.
Ateşleme Sistemine Bağlı Sorunlar; araç bujilerinden biri düzenli ateşleme yapmıyorsa ve ateşleme sistemi ile alakalı olan subap ayarlarında bozukluk varsa doğal olarak aracın LPG’de düzensiz çalışmasına neden olur. Eski model araçlarda subap ve ateşleme sisteminde her yıl bakım yaptırmak aracın gazda düzenli çalışmasına ve yakıt tüketimine önemli bir katkıda bulunacaktır.
Motor suyunun eksik olması ve su devir daim düzensizliği problemi
nedeniyle beyine su zayıf devir daim yapabilir, bu durumda beyin sıvı gazı buhar haline dönüştüremeden karbüratöre gönderir ve aracın rolantide düzensiz çalışmasına neden olur.
LPG SİSTEMİNDE ROLANTİYİ ETKİLEYEN SORUNLAR
LPG ayarının yanlış yapılması; karbüratörlü sistemler, LPG ayarı sıralı sistem ayarına göre daha deneyimli ve dikkatli ustalık gerektirir. Deneyimsiz biri usta ayarı yaptırdığında rolanti sorununuz düzelse de yakıt sarfiyatında artış ve sabah ilk çalıştırmada gecikme gibiproblemler ortaya çıkabilir. Hava giriş oranını dengelemek için hava jikle kelebeği kapalı olarak vida ile sabitlenmeli, ve ek tedbir olarak hava girişi bant ile daraltılmalıdır. Bu önlemler LPG’de vitesi boşa atınca rolanti düşmesi ve stop etmesi sorununa çare olacaktır.
LPG beyinleri de tıpkı araç motoru gibi belli bir kullanım süresinden sonra çeşitli problemler yaşatabilir. Otogaz beyinleri plastik ve metal olmak üzere iki ana parçadan ibarettir. Metal parçalar plastik parçalara göre çok daha dayanıklıdır. Plastik parçalar bir süre sonra çürümeye ve sertleşmeye başlar. Bu durum LPG’li araçta rolantinin düşmesi ve aracın gazda fazla yakması gibi bir çok sorunlara neden olur. Bu sorunların yaşanmaması için her 3 yılda bir LPG beyin temizliği yapılmalı ve diyafram takımı değiştirilmelidir.