İlk nedenlerden birisi; Piston segmanlarının aşınmış olması veya zarar görmüş olmasıdır. Yağ segmanları silindir içerisindeki yağı sıyırıp alamazsa, silindir duvarında fazla miktarda yağ kalır ve bu kalan yağ yakıt birlikte yanar, yani motor yağ eksiltir.
Ayrıca yanma odasında, piston kafasında, supaplarda ve buji karbon birikintisi de oluşursa bu büyük mekanik arızalar oluşturabilir.
Özellikle hızlanma sırasında aşırı duman veya mavi duman görülüyorsa, sorunun segmanlardan olduğunu düşünebiliriz.
Karter havalandırma sisteminin (PCV) hortumları veya pcv valfi tıkanmış olabilir.
İlk çalıştırmada – yani motor soğukken aşırı duman-mavi duman görülüyorsa ve bu daha sonra azalıyorsa; supap kılavuzu veya supap keçesi arızası olasılığının daha fazla olduğu anlamına gelir. Aşınmış supap kılavuzu veya supap keçeleri sebebiyle, külbütör kapağından yanma odasına yağ sızar ve yanma sırasında yanar.
Turbo şarjlı motorlarda turbo arızası, turbo milinin boşluk yapması, turbo mili yataklarının ve burçlarının aşınması ve yağ sızdırması. Turbo şarj ünitesi de motor yağıyla yağlanır, turbodaki bu arızalar oluştuğunda, motor yağı ya egzoz hattına ya da emme hattına sızacaktır.
Egzoz hattına sızan yağ, partikül filtresi ve katalitik konvertörarızasına yol açabilir.
Silindir kapak contasının yanması arızalanması. Kapak contası, su ve yağ kanallarını birbirlerinden ve silindirdeki yanma odasından ayırır ve sızdırmazlık sağlar. Kapak contası arızasıyla, yağ kanalındaki yağ, yanma odasına sızabilir.
Yanlış veya kalitesiz motor yağı seçimi de sorunun nedenlerinden birisi olabilir. Daha ince yağ kullanılırsa, bu ince yağ motordaki sızdırmazlık elemanlarından kolayca sızacaktır ve motorun yağ eksiltmesine veya yakmasına sebep olacaktır.
Motor yağı değişimden sonra sorun düzeliyor; ancak ilerleyen kilometrelerde tekrar bu sorun görülüyorsa, motorda yağın yapısını bozan, yani incelten bir arıza var demektir.
Yukarıdaki bütün özellikli durumlar size çözüm konusunda kolaylık sağlayacaktır.
1 thought on “Motor yağ yakması sorunu nasıl anlaşılır/çözülür?”
Comments are closed.