Müşür; sensör, gösterge ve algılayıcı kelime anlamını ifade eder.
Otomobillerde yer alan farklı görevlere sahip müşür çeşitleri vardır; yağ müşürü, fren (stop) müşürü, hararet müşürü, fan müşürü, termostat müşürü, radyatör müşürü, hava müşürlü, geri vites müşürü, debriyaj müşürü vb.
Müşür ne işe yarar? Müşürlerin esas çalışma prensibi olarak algılama ve sonraki açma ya da kapama sağlayarak bir nevi anahtar işlevi görür.
Fren müşürü, kontağı açınca fren lambasının yanmasını ve motor çalışınca da kendiliğinden kapanmasını sağlar.
Hararet müşürü, motor suyunun ısısını sürücü uyarı ekranına yani hararet göstergesine iletir. Yani hararet müşürü gösterge paneline ısının derecesini gönderir. Hararet müşürü sürekli çok düşük kalıyorsa ve hiç yükselmiyorsa ya da aracı çalıştırınca çok yüksek görünüyorsa hemen baktırmakta yarar var.
Fan müşürü, araçlarda belli bir sıcaklıktan sonraki fanı devreye alan ve ideal oranda soğukluğa ulaşınca fanı yine kapatan parçadır. Fan müşürü motorun aşırı ısınmasını engeller. Fan müşürü bozuklukluğu motorda hararete neden olabilir.
Yağ müşürü, yağlama düzeneğinin işleyişini gösterge paneline iletir.
Fren müşürü, el freninin altında ve ayak freninin altında tespit edilen bir açma kapama anahtarıdır. El freni çekilince anahtar kapanır ve panelde el freni lambası yanar. Ayak frenine basılınca da devre kapanır ve arka stop lambasındaki fren lambaları yanar.